kultura hiszpanska 16Program kulturowy jest istotnym i nieodzownym elementem projektów mobilności uczniów w sektorze Kształcenie i szkolenia zawodowe.

Czterotygodniowy pobyt w Maladze w ramach projektu „Europejskie praktyki EUROSUKCES” pozwala uczniom Regionalnego Centrum Edukacji Zawodowej poznawać bogactwo i różnorodność kultury hiszpańskiej oraz doskonalić kompetencje międzykulturowe.    

Podczas pierwszego weekendu swojego pobytu w Maladze uczniowie odwiedzili kilka miejsc o niebagatelnym znaczeniu historycznym i kulturowym. Jednym z nich jest Muzeum Pabla Picasso. Malaga jest miejscem urodzenia Pabla Picasso (1881 – 1973), jednego z najwybitniejszych i najbardziej wpływowych artystów XX wieku. Muzeum w Maladze otwarto w 2003 roku, a główną część jego zbiorów stanowi 285 prac artysty przekazanych przez jego rodzinę. Muzeum mieści się w budynku Palacio de Buenavista, pochodzącym z XVI w. Kolejne miejsce to Centro de Arte Contemporáneo w Maladze czyli Centrum Sztuki Współczesnej. Jest to muzeum, którego misją jest upowszechnianie sztuk wizualnych z trzeciej części XX w. aż do chwili obecnej. Otwarte w 2003 roku, CAC Malaga w innowacyjny i dynamiczny sposób prezentuje nowe trendy, prądy i koncepcje sztuki.  Uczestnicy projektu zwiedzili również fortecę Alcazaba w Maladze, zbudowaną na początku XI w., której pierwotnym celem była obrona przed piratami. Alcazaba składa się z pałaców, wewnętrznych cytadel oraz bastionów i jest to prototyp architektury militarnej tego typu, a także najlepiej zachowana twierdza Maurów w Hiszpanii. Zbudowana jest na wzgórzu w środku miasta, skąd roztacza się imponująca panorama na Malagę.

Elementem kultury hiszpańskiej, którego mogą zakosztować - w dosłownym znaczeniu - nasi uczniowie, jest również regionalna kuchnia. Obszar południowej Hiszpanii to kuchnia andaluzyjska, która ma tradycje arabskie. W tych stronach przyrządza się mięsa z rożna, sosy z dodatkiem kminku lub szafranu oraz słodycze z tłuczonych migdałów. Powszechnie używa się pomidorów i papryki. Z tego regionu pochodzą przekąski tapas, które serwowane są w całej Hiszpanii.

Uczestnicy projektu oraz ich opiekunowie, Anna Hasiak – Tofilska oraz Robert Małek, na bieżąco dzielą się swoimi wrażeniami z pobytu w Maladze. „Hiszpania jest wspaniała” – piszą nasi uczniowie – „ludzie są bardzo przyjaźni, z językiem dajemy sobie radę. Każdą chwilę staramy się wykorzystać i wszystkie obawy, które mieliśmy szybko zniknęły”.

                                                                                              Alicja Świder

                                                                                              Grażyna Suchecka

RCEZ Nisko

Więcej:

http://www.museopicassomalaga.org/en

http://cacmalaga.eu/

Dokument powstał w wyniku realizacji projektu sfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach programu PO WER. Dokument odzwierciedla jedynie stanowisko jego autorów. Unia Europejska oraz Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji nie ponoszą odpowiedzialności za jego zawartość merytoryczną. Publikacja bezpłatna.

kultura hiszpanska 1kultura hiszpanska 2kultura hiszpanska 3kultura hiszpanska 4kultura hiszpanska 5kultura hiszpanska 6kultura hiszpanska 7kultura hiszpanska 8kultura hiszpanska 9kultura hiszpanska 10kultura hiszpanska 11kultura hiszpanska 12kultura hiszpanska 13kultura hiszpanska 14kultura hiszpanska 15