3 maja plakat 2019W weekend, 18 i 19 maja w niżańskim Parku Miejskim trwał Zlot Food Trucków. Do późnych godzin wieczornych kilkanaście gastronomicznych wozów serwowało dania z różnych zakątków świata.

Food Trucki to pojazdy przystosowane do przygotowywania i wydawania posiłków. Każdy z samochodów oferował oryginalne potrawy z kuchni amerykańskiej, europejskiej, a nawet azjatyckiej.

Mieszkańcy Niska chętnie korzystali z licznych propozycji gastronomicznych. Właściciele barów na kółkach z kolei dwoili się i troili tworząc swoje popisowe dania. Były orientalne zupy, belgijskie frytki, meksykańskie burrito, potrawy rodem z Indii, tajskie lody, pizza, burgery, makarony i kanapki. Nie zabrakło wymyślnych deserów, naleśników, kawy i napojów. Smakosze mocniejszych trunków mieli do dyspozycji piwny ogródek, gdzie lokalni producenci żółtego napoju chwalili się sztuką piwowarstwa.

Imprezie towarzyszyły konkursy, w tym konkurs jedzenia na czas. Była strefa chillaout i strefa DJ. Gościem specjalnym eventu był Jarosław Śliwka, uczestnik TOP CHEF POLSKA.

Zlot Food Trucków cieszył się wśród mieszkańców Niska sporym zainteresowaniem. Wszystko przez naturalne, świeże produkty i dania przygotowywane z pasją, na miejscu. Pierwszy piknik gastronomiczny w Parku Miejskim można więc uznać za bardzo udany.

fot. Amanda Siudy

3 maja plakat 20193 maja plakat 20193 maja plakat 20193 maja plakat 20193 maja plakat 20193 maja plakat 20193 maja plakat 20193 maja plakat 2019