Gmina i Miasto Nisko w ramach kontynuacji współpracy bilateralnej polskich, norweskich i islandzkich samorządów w dniach 22-27 września 2024 r. gościła w urzędzie dwóch przedstawicieli Miasta Bodo. Celem wizyty była wymiana i dzielenie się doświadczeniami polskich i norweskich samorządów w obszarze rozwoju mieszkalnictwa, rozwoju terenów zielonych, prowadzenia gospodarki komunalnej i tworzenia konkurencyjnej oferty turystycznej. Przedstawiciele miasta Bodo odbywali staż w Urzędzie Gminy i Miasta Nisko, który współfinansowany i realizowany jest we współpracy ze Związkiem Miast Polskich, który jest realizatorem tego projektu.
Staże w Urzędzie Gminy i Miasta Nisko rozpoczęły się w dniu 23 września od oficjalnego powitania gości przez Burmistrza Gminy i Miasta Nisko. W pierwszym dniu pobytu w Nisku stażyści zapoznali się ze strukturą organizacyjną urzędu gminy, krótką historią i charakterystyką naszej gminy. W części prezentacyjnej goście z Norwegii poznali zasady i rolę planowania przestrzennego w Polsce, zarządzania przestrzenią publiczną i realizowanymi inwestycjami przez polskie samorządy. W tej części przedstawiono również zasady zarządzania nieruchomościami i właściwym gospodarowaniem mieniem publicznym. Stażyści poznali cały proces planowania inwestycji i uzyskania pozwolenia na jej realizację, zarówno w obszarze publicznym, jak również w sektorze gospodarczym i prywatnym. W tym dniu omówiono również gospodarkę wodno – kanalizacyjną i wyzwania, jakie w tym obszarze stoją jeszcze przed niżańskim samorządem. Dodatkowo poznali zasady właściwego gospodarowania odpadami i ograniczania ich w procesie selekcji i unieszkodliwiania.
W drugiej części dnia stażyści wizytowali w Miejskim Zakładzie komunalnym, gdzie omówiono zadania związane z zarządzaniem infrastrukturą komunalną, w tym wodociągami, kanalizacją i wywozem śmieci. Pozwoliło to na zapoznanie się stażystów z praktycznym zastosowaniem omawianych wcześniej rozwiązań.
Drugi dzień stażu poświęcony został na omówienie zasad związanych z gospodarowaniem i tworzeniem budownictwa mieszkaniowego niskoczynszowego i komunalnego. W pierwszej części dnia stażyści poznali zasady gospodarowania budownictwem mieszkaniowym w Nisku, w szczególności w obszarze budownictwa komunalnego i socjalnego oraz spółdzielczego. Zasady zarządzania spółdzielnią mieszkaniową zostały przedstawione w oparciu o zasoby i doświadczenie Spółdzielni Mieszkaniowej Lokatorsko – Własnościowej w Nisku, natomiast zasoby komunalne i socjalne w oparciu o doświadczenie i zasoby Zarządu Budynków Komunalnych i Zieleni Miejskiej w Nisku. W tej części zaprezentowano proces budowy i organizacji zbiornika wodnego na Podwolinie i nadania mu nowych funkcji turystycznych. Stażyści mieli okazję zobaczyć zrewitalizowany zbiornik wraz z jego infrastrukturą, który ma służyć poprawie warunków rekreacyjnych i zwiększeniu atrakcyjności turystycznej Niska. Na zakończenie przedstawiono ofertę turystyczną Niska, koncentrując się na znaczeniu zbiornika Zalew Podwolina, jako centrum sportów wodnych i lokalnej rekreacji.
W dniu 25.09.2024 stażyści mieli okazję odbyć wizytę w Centrum Wikliniarstwa w Rudniku nad Sanem. Miejsce to jest jednym z kluczowych punktów na mapie regionu, który słynie z tradycji wyplatania wikliny. Pierwszym punktem wizyty było zwiedzanie stałej ekspozycji poświęconej historii wikliniarstwa w Rudniku nad Sanem. Wśród prezentowanych elementów znalazły się: zabytkowe narzędzia rzemieślnicze, przykłady wyrobów z wikliny. Kolejnym etapem wizyty był pokaz wyplatania wikliny, przeprowadzony przez mieszkankę kultywującą tradycję i sztukę wikliniarstwa. Rzemieślniczka na żywo demonstrowała tradycyjne techniki wyplatania, co pozwoliło zrozumieć, jak precyzyjna i czasochłonna jest praca nad każdym przedmiotem. Wizyta w centrum wikliniarstwa umożliwiła nie tylko poznanie bogatej tradycji wikliniarstwa, ale również osobiste doświadczenie tego rzemiosła.
Kolejnym miejscem, które stażyści mieli okazję odwiedzić była piekarnia rzemieślnicza „GRAHAM” w Rudniku nad Sanem. Wizyta miała na celu zapoznanie się z procesem wypieku chleba i innych pieczyw w piekarni, rozmowa z właścicielami oraz degustacja produktów. Podczas wizyty mogli zapoznać się także z procesem wypieków cukierniczych. Podczas wizyty rozmawiali z właścicielami piekarni, którzy opowiedzieli o historii firmy oraz o wyzwaniach, jakie wiążą się z prowadzeniem piekarni w dzisiejszych czasach. Dowiedzieli się, że piekarnia działa od kilku pokoleń, a tajniki wypieku chleba są przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Następnie udali się do Muzeum Flisactwa Polskiego w Ulanowie, którego celem było zapoznanie się z historią flisactwa związaną z Ulanowem. To wyjątkowe miejsce, które upamiętnia wielowiekową tradycję spławiania drewna rzekami – działalność niegdyś kluczową dla gospodarki Polski. Podczas zwiedzania mieli okazję poznać szczegóły dotyczące życia codziennego i pracy flisaków. Ekspozycja muzealna składała się z kilku kluczowych elementów takich jak historia flisactwa, narzędzia i przedmioty codziennego użytku flisaków oraz rekonstrukcje i modele tratw.
Przewodnik wyjaśnił, jak duże znaczenie miało flisactwo dla rozwoju gospodarczego Ulanowa. Muzeum kultywuje pamięć o flisakach, organizując co roku różne wydarzenia związane z ich dziedzictwem, w tym tradycyjne spływy tratwami po Sanie. Uczestnicy spotkania zakończyli wizytę wpisem w pamiątkową księgę muzeum.
W dniu 26.09.2024r. stażyści mieli przyjemność odwiedzić Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. Celem wizyty było zapoznanie się z działalnością ośrodka, poznanie usług oferowanych dla rolników oraz udział w warsztatach i prezentacjach dotyczących nowoczesnych technik rolniczych. Poruszono istotne tematy związane z produkcją roślinną i zwierzęcą oraz rozwojem obszarów wiejskich w województwie podkarpackim.
Podczas wizyty zwiedzili różne działy ośrodka i zapoznali się z zakresem oferowanych usług. ODR prowadzi działalność edukacyjną, doradczą oraz badawczo-rozwojową, pomagając rolnikom i przedsiębiorcom rolnym w kilku kluczowych obszarach tj. doradztwo techniczne, szkolenia i warsztaty, doradztwo finansowe, badania terenowe oraz pomoc w pozyskiwaniu dotacji,.
Podczas wizyty mogli porozmawiać z doradcami pracującymi w ośrodku jak również wymienić się doświadczeniami oraz przedstawili zasady obowiązujące w Norwegii.
Zwrócili oni uwagę na znaczenie innowacji w rolnictwie, zwłaszcza w kontekście zmieniającego się klimatu i wyzwań, jakie niesie za sobą globalizacja rynku rolnego. Eksperci podkreślali, że rolnicy coraz częściej sięgają po nowoczesne technologie i metody zarządzania, co pomaga zwiększać wydajność i jakość produkcji rolnej.
Ostatnim miejscem, które mieli szanse zobaczyć to Młyn KŁOS-POL w Krzeszowie. Jest jednym z młynów z wieloletnią tradycją, który zajmuje się przemiałem zbóż i produkcją różnorodnych rodzajów mąki oraz sprzedażą detaliczną i internetową. Stażyści mogli zapoznać się z procesem produkcji. Wśród szerokiej gamy produktów oferowanych przez tę firmę znajdują się m.in. kasze, ziarna, przyprawy, zioła oraz produkty ekologiczne i kosmetyki naturalne. Produkty młyna są szeroko dostępne nie tylko w Krzeszowie, ale także w okolicznych miejscowościach, co umożliwia mieszkańcom korzystanie z lokalnych, świeżych produktów. Młyn współpracuje z wieloma piekarniami oraz dostarcza mąkę do licznych gospodarstw domowych pozyskując zboże od okolicznych rolników. Wizyta w młynie KŁOS-POL w Krzeszowie była ciekawą okazją do zapoznania się z nowoczesnym procesem produkcji mąki, a także naturalnych i zdrowych produktów.
Oprac. Elżbieta Fronc